Opleidingen van Bloggers, Manon

Een nieuwe post met een nieuwe opleiding en een nieuwe blogger. vandaag heb ik voor jullie Manon. Manon verteld vandaag over haar opleiding communicatie en informatie wetenschappen in Tilburg.

Welkom op howyoudoing.nl, een blog dat volledig in het teken staat van het fenomeen ‘doen’. In het huidige tijdperk kan simpelweg ‘doen’ knaplastig zijn, want welke keuzes moeten we maken als we uit álles kunnen kiezen? Blame the internet dat we nu opgescheept zitten met een bult informatie en een nog grotere bult keuzestress. Ugh.

Zou u zich als blogger willen voorstellen?

Hi! Ik ben Manon, 24 jaar oud en blog voor howyoudoing.nl. Hierop deel ik voornamelijk artikelen over motivatie, vaardigheden en de online wereld, maar ik maak af en toe ook wat uitstapjes naar ondernemerschap en geluk. Howyoudoing.nl staat dus volledig in het teken van DOEN!

 

Welke opleiding doet u op het moment of heeft u gedaan?

Ik studeer momenteel Communicatie- en Informatiewetenschappen in Tilburg. Je kunt binnen deze opleiding voor een specialisatie kiezen. Ik heb voor ‘Human Aspects of Information Technology’ gekozen, maar deze wordt komend jaar omgezet naar de specialisatie ‘Cognitive Science en Artificial Intelligence’. Dat klinkt heel ingewikkeld allemaal, maar dat valt eigenlijk wel mee. Mijn specialisatie gaat vooral over menselijk gedrag en hoe de mens omgaat met nieuwe technologieën.

 

Bent u ook gewisseld van opleiding?

Ja, ik ben gewisseld van opleiding. Toen ik eindexamen had gedaan op de middelbare school wilde ik enorm graag naar de kunstacademie. Ik werd toegelaten op het AKV St. Joost in den Bosch en heb daar illustratie gestudeerd. Hoewel deze opleiding niet helemaal bij mij paste, heb ik deze toch afgemaakt. Daarna heb ik er voor gekozen om een nieuwe bacheloropleiding te starten in Tilburg.

 

Zou u ons meer willen vertellen over de inhoud van uw opleiding die u doet/heeft gedaan?

Communicatie- en Informatiewetenschappen is een opleiding waarmee je heel veel kanten op kunt gaan. In het eerste jaar leer je heel veel over de basis van communicatie: waarom mensen communiceren en hoe ze dat doen. Voorbeelden van vakken zijn Communicatie in Organisaties, Filosofie en Academisch Engels. Dit zijn verplichte vakken.

Daarnaast mag je ook heel veel vakken zelf kiezen. Ik heb zelf een aantal programmeervakken gekozen, maar je kunt er ook voor kiezen om beter te leren schrijven of meer te leren over argumenteren. Om een bepaalde specialisatie op je diploma te krijgen, moet je een aantal vakken binnen deze specialisatie volgen en halen.

 

Wat is de reden dat u deze opleiding bent gaan doen?

Op de kunstacademie voelde ik me niet helemaal op mijn plek. Hoewel ik het leuk vond om dingen te maken, wilde ik ook weten waarom een afbeelding niet zo goed werkte in reclames. Na wat zoeken kwam ik bij Communicatie- en Informatiewetenschappen terecht. Toen ik tijdens een proefstudeerdag zag dat het voornamelijk over gedrag ging, was ik overtuigd. Communicatie- en Informatiewetenschappen is namelijk een mix van meerdere opleidingen, namelijk psychologie, filosofie, antropologie, marketing en ICT. Dat sprak me aan, dat je uiteindelijk over heel veel onderwerpen wat af weet.

 

Zit/zat u vooral in een meiden/jongens klas of is/was de klas wel gemixt?

Van de mensen in mijn leerjaar (je hebt namelijk geen vaste klas) is ongeveer 80% een meisje. Je ziet wel wat jongens op de opleiding, maar niet veel.

 

Wat vindt/vond uw omgeving van de opleiding die u hebt gedaan/bent gaan doen?

Mijn omgeving snapt eigenlijk niet zo goed wat Communicatie- en Informatiewetenschappen inhoudt. Vaak krijg ik opmerkingen zoals “dan kun je vast heel goed schrijven en presenteren”. Dat is helemaal niet het geval. Je leert veel meer over het gedrag van mensen dan dat je met die specifieke vaardigheden bezig bent.

 

Wat zijn/waren uw verwachtingen van de opleiding die u bent gaan doen?

Ik dacht dat studeren op de universiteit inhield dat je altijd les had in grote collegezalen en dat je de docent nooit zou spreken. Dit is meestal niet zo, soms zijn de klassen heel klein (6-8 personen) en leer je je docent heel goed kennen. Deze opleiding is ook vrij praktisch: er zijn veel opdrachten waar je echt voor aan de slag moet, zoals het bouwen van een app of het interviewen van mensen. Dat had ik van tevoren niet verwacht, maar ik vind het wel leuk om wat meer met mijn handen bezig te zijn.

 

Wilt u nog iets zeggen tegen de lezers van dit artikel?

Een opleiding kiezen is echt ontzettend moeilijk, zeker als je 16-19 jaar bent. Vaak weet je dan nog helemaal niet wat je wilt doen. Doordat je met een opleiding bezig bent, ga je je vanzelf beseffen of iets bij je past of niet. Het is daarom helemaal niet erg om te stoppen of te wisselen van opleiding! De meeste mensen doen dit, of plakken er nog een opleiding achteraan. Het gaat om wat JIJ leuk en interessant vindt om te doen. En daarbij is iedere ervaring die je opdoet mooi meegenomen

 

 

Manon echt heel erg bedankt dat je mijn vragen wilde beantwoorden. Manon is met haar blog natuurlijk ook op Instagram te vinden. klik hier om naar haar Instagram te gaan.

heb jij nog vragen aan Manon? Of heb. je nog vragen in het algemeen? Stel ze zeker in deze reacties.

Advertenties

Hey. it would be great if you would like to respond to my post.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s