De moeite van het begrijpen

Vanmiddag was het zover ze werd begraven. Mijn moeder en ik waren gisteren al naar mijn opa toegegaan voor het steunen van deze aankomende moeilijke periode. Het voelde vreemd om een kist te zien met een foto erop. Een foto van de liefste vrouw die gewoon nooit boos was. De vrouw die een engel was op aarde.

Vandaag heb ik met mijn familie mijn oma herdacht en begraven. We hebben verschillende nummers uit de bijbel gezongen waarvan ik denk ik toch lied 608 het lied van de opstanding: de steppe zal bloeien het mooiste vind. Mijn oma vind dit nummer ook heel mooi en in de kerk en thuis hebben zij en mijn opa dat nummer vaak geluisterd en gezongen.

Het voelt vreemd. In dit koude weer zijn we vanaf de kerk naar de begraafplaats gelopen met een hele stoet achter ons aan. De hele kerk zat ongeveer vol. hierom denk ik dat er wel een stuk of 50 mensen zijn gekomen. Iedereen kende haar en ze was altijd lief tegen iedereen.

Ik weet niet of ik het wil begrijpen, of dat ik het nog niet kan begrijpen. Het zal nog een tijdje duren voordat ik het mij ga realiseren. Met de verjaardagen van familie en de feestdagen zal het anders zijn dan normaal. Naast dat we vandaag hebben gehuild hebben we ook liefde gezocht bij vrienden en familie die steun wilde betuigen bij de begrafenis.

 

 

Hier heb ik nog een gedeelte staan van Prediker 3. het gedeelte onrecht en onderdrukking heb ik er niet bij gedaan. Een gedeelte van prediker 3 is op haar begrafenis verteld en deze tekst heeft een grote indruk op mij gemaakt. Hierom wil ik deze tekst uit prediker 3 graag met jullie delen.

 

Voor alles wat gebeurt is er een uur,
een tijd voor alles wat er is onder de hemel.

 
er is een tijd om te baren
en een tijd om te sterven,
een tijd om te planten
en een tijd om te rooien.
Er is een tijd om te doden
en een tijd om te helen,
een tijd om af te breken
en een tijd om op te bouwen.
Er is een tijd om te huilen
en een tijd om te lachen,
een tijd om te rouwen
en een tijd om te dansen.
Er is een tijd om te ontvlammen
en een tijd om te verkillen,
een tijd om te omhelzen
en een tijd om af te weren.
Er is een tijd om te zoeken
en een tijd om te verliezen,
een tijd om te bewaren
en een tijd om weg te gooien.
Er is een tijd om te scheuren
en een tijd om te herstellen,
een tijd om te zwijgen
en een tijd om te spreken.
Er is een tijd om lief te hebben
en een tijd om te haten.
Er is een tijd voor oorlog
en er is een tijd voor vrede.

 
Welk voordeel heeft de mens van alles wat hij met zijn gezwoeg tot stand brengt? Ik heb gezien dat het een kwelling is, die hem door God wordt opgelegd. God heeft alles wat er is de goede plaats in de tijd gegeven, en ook heeft hij de mens inzicht in de tijd» gegeven. Toch kan de mens het werk van God niet van begin tot eind doorgronden. Ik heb vastgesteld dat voor de mens niets goeds is weggelegd, behalve vrolijk te zijn en van het leven te genieten. Want wanneer hij zich aan eten en drinken te goed doet en geniet van al het goede dat hij moeizaam heeft verworven, is dat een geschenk van God. Alles wat God doet, zo heb ik vastgesteld, doet hij voor altijd. Daar is niets aan toe te voegen, daar is niets van af te doen. God doet het zo opdat wij ontzag voor hem hebben. Wat er is, was er al lang; wat zal komen, is er altijd al geweest. God haalt wat voorbij is altijd weer terug.

Advertenties

5 thoughts on “De moeite van het begrijpen

Hey. it would be great if you would like to respond to my post.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s